Narnia 2005/2006

Af C. S. Lewis:

Forfatter C.S. Lewis, 1898-1963 Britisk forfatter, teolog og litteraturhistoriker The Allegory of Love (1936) Narnia-serien Løven, heksen og garderobeskabet (1950)

Prins Caspian (1951)

Morgenvandrerens Rejse (1952)

Sølvstolen (1953)

Hesten og Drengen (1954)

Troldmandens Nevø (1955)

Det sidste slag (1956)


Løven, heksen og garderobeskabet

Filmatiseringen af C.S. Lewis' fortælling om eventyrlandet Narnia er en oplagt mulighed for at fortælle kristendom. For 7-8 år siden læste jeg de syv Narnia-bøger højt for mine børn. Børnene var tryllebundet af landet Narnia, som de fire søskende Lucy, Edmund, Susan og Peter kommer til via et garderobeskab. I Narnia bor der alverdens talende dyr, men også en ond hvid heks, der har kastet en grufuld forbandelse over landet. Her er evig vinter, uden jul! Men den sande hersker over Narnia er løven Aslan. Og så udspinder der sig kampe mellem den iskolde og magtbegærlige dronning og løven Aslans kamp for fred og frihed. Det er ikke vanskeligt at beskrive dronningens univers, men Lewis vil gøre sine læsere opmærksomme på, at himlen måske også findes. At tilværelsen er større, rigere og mere eventyrlig end dagligdagens erfaring vil forlade os til at tro. Ringenes Herre og Narnia over en øl Lewis og Tolkien, henholdsvis forfatterne til Narnia-bøgerne og Ringenes Herre var begge professorer ved Oxford Universitet og gode venner. De mødtes jævnligt i en forfatterklub på den lokale pub for at diskutere deres idéer og bøger. Tolkien kritiserede ”Løven, Heksen og Garderobeskabet” så meget, at Lewis var ved at opgive den. Heldigvis holdt Lewis fast, og fik skrevet de syv bøger i Narnia-serien, hvor den sidste fik den estimerede Carnegie pris. Disney filmatisering og Folkekirken Nu er Løven, Heksen og Garderobeskabet filmatiseret og får premiere juledag. Derfor forbereder kirker i ind- og udland allerede nu at leje biografer til fremvisninger for menighederne, ligesom der planlægges studiekredse og materialer til børn og unge.


Bag Narnia

Juledag har filmen om det eventyrlige Narnia premiere. Forfatteren til Narnia-bøgerne, C. S. Lewis, var i hele sit forfatterskab optaget af at formidle kristendommen ind i sin samtid.

C.S. Lewis, 1898 til 1963, var forfatter og professor i engelsk sprog og litteratur ved Oxford Universitet. Han havde en treleddet karriere som litterat, børnebogsforfatter og kristen apologet. De fleste kender ham nok bedst som forfatter til fortællingerne fra eventyrlandet Narnia.

Opmærksomme læsere vil dog hurtigt erkende, at dette hovedværk i hans livslange forfatterskab aldrig kunnet have været skrevet uden inspirationen fra hans øvrige arbejde og engagement. Kendskabet til senmiddelalderens og renæssancens litteratur samt hans dybe religiøse overbevisning gennemsyrer fortællingerne om børnenes møde med løven Aslan, der figurerer som den korsfæstede Kristus.

Eftersom der imidlertid er tale om en allegori i bedste renæssancestil er det ikke en nødvendig forudsætning for at glæde sig over beretningen, at man kan aflure den alle sine hentydninger til de bibelske fortællinger. Fortællingerne er i sig selv fornøjelige. Derfor kan bøgerne læses, og filmens ses, uden at alle forstår alting i alle detaljer. Det hele kan nydes på mange niveauer og af mennesker i alle aldre.

Filmen, der har haft premiere i USA, er netop derfor også blevet overvældende modtaget af publikum og anmeldere, skønt baggrunden for dens fremkomst ikke alene har været Hollywoods ønske om at følge op på succesen med filmatiseringen af ”Ringenes herre”. Tværtimod er det et udtrykt ønske fra Phillip Anschutz, der står bag filmen, at bidrage til en ”kristianisering” af den amerikanske kultur og medieindustri.




Forfatterskabet

C.S. Lewis skrev også mere direkte ”apologetiske” værker om kristendommen samt forskellige inspirerende selvbiografiske værker. De vigtigste af disse bøger er oversat til dansk og kan købes i boghandlen, men kan naturligvis også skaffes på biblioteket (www.bibliotek.dk). Desuden holdt han påbegyndte han i 1941 en række radioforedrag om kristendom på BBC.

En liste over det samlede forfatterskab kan findes på http://www.cslewis.org/ - hjemmeside for ”The C.S. Lewis Foundation”.

I anledning af filmen er der desuden udgivet en lang række nye bøger om forfatterskabet, hvoraf enkelte er hjemtaget til Politikens Boghal.

Se også www.kfum-kfuk.dk/narnia hvor alle syv bøger introduceres og man kan finde links og materiale til brug i undervisningssammenhænge

Karen Schousboe